Et fyrverkeri av et oldebarn

Comment

Et fyrverkeri av et oldebarn

Forfatter, skuespiller og instruktør Joen Bille (70) ga publikum en fabelaktig forestilling på Apotekergaarden torsdag 19. februar, da han fortalte om sin berømte slekt. Danske Bille tok utgangspunkt i sin ferske bok Villa Ibsen. Min mormors hus. En familiekrønike. Boken er utgitt på Gyldendal forlag i Danmark. Mellom 30 og 40 kom for å høre på. Bøkene som Ibsen- og Hamsundagene hadde kjøpt inn, ble revet bort. 

Comment

Comment

Kultur er politikk!

Mange har smykket seg med ”Ytringsfrihet” den siste tiden. Men, hvor fritt er det frie ord her på berget - for det frie ordets fremste frontkjempere; forfatterne og journalistene? Og, hva betyr kvalitet og kultur i denne sammenhengen?

Comment

Comment

De store historiene om ondt og godt

Forfatter og redaktør Alf van der Hagen (t.v.) intervjuet forfatter Lars Petter Sveen om hans siste roman Guds barn.

Forfatter og redaktør Alf van der Hagen (t.v.) intervjuet forfatter Lars Petter Sveen om hans siste roman Guds barn.

Jeg var avhengig av å tro på det gode for å klare å skrive denne boka

– Vi forsøker hele tida å skape historier rundt oss, sier forfatter Lars Petter Sveen (33). Selv ville han skrive en historie om de store spørsmålene. Det har han klart, skal vi tro landets kritikere - og forfatter og redaktør Alf van der Hagen, som møtte ham til samtale foran 60 tilhørere på Apotekergaarden i Grimstad onsdag. Guds barn er Sveens tredje roman. Alf van der Hagen kaller romanens språk poetisk og dempet, og innholdet rystende. 

Historien Sveen har skrevet, tar da også utgangspunkt i en av de store historiene i vår kultur, historien om og rundt Jesus. En av karakterene i romanen, den gamle, mannen som holder seg i skyggene, mens lyset faller et annet sted – en skikkelse mange vil si er den inkarnerte ondskapen i Sveens bok – sier et sted i romanen at han vil gi Anna ei historie å høre hjemme i. Anna er en av hovedpersonene i boka. Men hvilken historie skal det bli?

Det onde som lokker
Denne gamle er en skikkelse som går igjen gjennom hele handlingen. Han forsøker å lokke mennesker til det onde, til å gi opp, til plikten, eller til å gå en annen vei. Det er noe forlokkende ved å følge ham, for det er ikke alltid lett å velge det gode. Noen ganger kan det være godt å gi etter, godt å velge det som er i skyggene og finne en historie å høre hjemme i nettopp der, skal vi tro forfatteren, som har villet skrive ei bok om ondt og godt, der det ofte, men ikke alltid, er åpenbart hva som er hva.

To kolliderende historier
– Jeg leste en gang romanen Historien om Pi. Romanen var kanskje ikke så fryktelig god i seg selv, men historien gjorde dypt inntrykk på meg, fortalte Sveen tilhørerne.
– Den handler om en gutt i en båt. I båten er det også en tiger. På slutten av historien forstår vi at tigeren ikke er en tiger, men en mann. Denne mannen tok livet av moren til Pi, for selv å få plass i båten. Det var Pi selv som hadde diktet ham om til en tiger. Slik viser historien menneskets kraft til å skape og omskape en historie for å overleve. Og så har du den andre siden – destruktive historier, slik Det tredje riket ville skape den store tyske historien, som ble andre verdenskrig. Da blir det skummelt, for da er det ikke lenger den enkelte som utfører handlingene, men det store fellesskapet. Disse to historiene støter alltid mot hverandre, det er den evige kampen mellom det onde og det gode.

22. juli
Sveen fortalte at drapshandlingene på Utøya 22. juli sneik seg inn i boka, i form av en fabel som fortelles nettopp av den gamle mannen, han som holder seg i skyggene. Det er et barn som til slutt klarer å gi den gamle motstand, med sin historie om godhet.
– Jeg var avhengig av å tro på det gode for å klare å skrive denne boka, jeg måtte skrive inn det gode, at det seiret over det onde. Men om det gjør det i virkeligheten, vet jeg ikke, sa Sveen til de engasjerte tilhørerne. Det var mange som stilte spørsmål til forfatteren.
Den gamle i boka er ikke Satan selv, så enkelt er det ikke, understreket forfatteren. For hva når handlinger plutselig får en annen drakt, et annet formål. Er de fortsatt gode da, eller onde?
Arrangementet var det første i en serie litterære kvelder som Ibsen- og Hamsun-dagene skal arrangere gjennom året.

Comment

Comment

Tvil, Tro og Litteraturens kraft

Skjermbilde 2014-12-15 kl. 20.12.15.png

Vi starter 2015 med å annonsere helårsaktivitet. Først ute er en litterær kveld med samtale mellom Alf van der Hagen og Lars Petter Sveen, som har skrevet kanskje årets beste bok i 2014?

Vi starter det nye året med å invitere forfatteren bak dette årets aller beste roman! Lars Petter Sveen, som er nominert til P2-lytternes romanpris og til Ungdommens kritikerpris og som er en åpenbar kandidat til Brage. Til å samtale med ham henter vi landets beste litterære samtalepartner; Alf van der Hagen – som har vært vår faste gjest på scenen med Dag Solstad og Kjell Askildsen, noe som også har resultert i flotte bøker, hvor festivalen er grundig nevnt.

Romanen Guds barn er noe du MÅ få med deg. Det er en sjelden perle. Sveen har brukt de gamle og kjente bibelfortellingene. Satan og det onde er med som tema og som en karakter, selv om han ikke har navn. Men, Jesus er også med i boka. Det handler om tvil, men også om tro. Ja, også om håp og kjærlighet. Den virkelige originale vendingen er når man forstår at disse universale og eksistensielle fortellingene som Sveen forteller også er en kommentar til det unevnelige og vanskelige i 22 juli, Utøya og terroren vi kjenner fra midt-østen som plutselig ble akutt og nærværende også i vårt hjemlige Norge. Guds barn er både en evig og eksistensiell fortelling som både troende og ikke-troende kan forholde seg til, samtidig som det altså også er en av de mest treffende, aktuelle og viktigste samtidsromanene som har utkommet i Norge.

Alf van der Hagen vil samtale med Lars Petter Sveen om dette. Religiøse motiver i litteraturen, det politiske aspektet – hva er det i disse fortellingene; hva er det i denne romanen, som vi er nødt til å forholde oss til. Er det noe i dette som løfter litteraturen, og virkelig viser oss litteraturens iboende kraft!?

Ibsen- og Hamsun-dagene/ Sørlandets litteraturfestival åpner med denne Litterære kvelden for flere litterære kvelder gjennom vinteren og våren. Vi skal også invitere til filmkvelder med gode gamle Hamsun-filmer og vi skal samarbeide med andre festivalaktører i Grimstad, som Kortfilmfestivalen og Skral. Vi ønsker å være en helårsaktør, i tillegg til selve festivaluka som i 2015 blir 5-8 august.

Velkommen til Litterær kveld med Lars Petter Sveen og Alf van der Hagen: Apotekergaarden, Onsdag 7 januar, klokken 19:00. I andre etasje – det innerste rommet. Billettpris: 150 kr.

Det er mulig å kjøpe mat og drikke i baren like ved, i andre etasje.

Comment