Helge Jordal er Terje Vigen

Helge Jordal er årets Terje Vigen-oppleser på Kvaløy. Arrangementet er svært populært. I fjor var det rundt 500 tilhørere til den unike friluftsscenen. I år skjer opplesningen lørdag 9 august – noen dager før resten av Ibsen- og Hamsun-dagene/ Sørlandets litteraturfestival.

GRIMSTAD:  Startskuddet for årets litteraturfestival går lørdag 9. august, når Helge Jordal leser Ibsens episke dikt Terje Vigen i naturskjønne omgivelser på Kvaløy utenfor byen, i bukta der sagnet sier at Vigen skal ha gått i land. I forkant er det friluftskonsert med sørlandets hyggeligste trubadur Asbjørn Ribe og De.

- Vi er svært fornøyd med årets oppleser. Helge Jordal er vel det nærmeste vi kan komme en Terje Vigen i levende live, tenker jeg, sier festivalsjef Torolf Kroglund med et smil.

Kroglund forteller at festivalen i år også vil markere at det er 25 år siden den første opplesningen av det kjente Ibsen-diktet ble gjort i Grimstad. Dette skjedde riktignok på Kirkeheia i Grimstad (Knut Risan leste, i 1989). Men året etter ble opplesningen flyttet til det unike stedet Kvaløy, hvor Terje Vigen etter sigende skal ha sjøsatt sin båt på ferd over til Danmark. Første gang her ute var det Frode Rasmussen som leste. Siden har opplesningen vært en årviss og populær hendelse her. Med fiskeren Odd Pettersen og hans kone, samt en entusiastisk gjeng med frivillige på øya som vertskap for både oppleser og for en herlig friluftskonsert i forkant av opplesningen. Det har alltid vært gode skuespillernavn som har lest, og det har alltid vært godt med tilskuere. I fjor var det Anneke von der Lippe som leste, årene før har det blant annet vært Bjørn Sundquist, Anne Dahl Torp og Ghita Nørby.

 

- Det blir samme opplegg som alle år; med buss fra Odden senteret til Sandum brygge og båt fra Sandum brygge ut til Kvaløy. Vi fortsetter ordningen fra i fjor med at all transport er gratis/inkludert i billetten. Det er bare én type billett (dagsbillett), uansett om man bare vil overvære opplesningen eller også få med seg friluftskonserten.Vi anbefaler jo å få med musikken også, det er dessuten veldig koselig på plena til Odd Pettersen – og øyas frivillige selger vafler og kaffe og inntekten går til Røde Kors. I forkant av konserten kommer vi til å markere og trekke fram 25 års frivillig innsats for Ibsen og Hamsun formidling i Grimstad også, forteller Kroglund.

Følg med på Facebook-sidene til festivalen og på www.sørlandetslitteraturfestival.no for flere slipp fra årets program. Resten av festivalen foregår fra og med torsdag 14 august til og med lørdag 16 august.

Vi stiller gjerne opp for en nærmere prat og spørsmål. Vedlagt er bilder som kan benyttes.

 

Kontakt: festivalsjef Torolf Kroglund: Tlf: 90 72 71 24 / torolfkroglund@gmail.com