Flere diktere i Dikternes by!

Har du lyst til å lære å skrive av en ekte forfatter? Av selveste Jan Kjærstad? Da bør du melde deg på nå. Det er bare 20 ledige plasser.

Grimstad : Om du er heldig å få plass kan du se fram til 2 dagers kurs på Café Ibsen i Grimstad under årets utgave av Ibsen- og Hamsun-dagene/ Sørlandets litteraturfestival.

 - Dere skal ikke ha prestasjonsangst. Jeg kommer ikke til å gi dere "øvelser", og så be hver og én om å lese opp hva han eller hun har skrevet. Slapp av. Dette er ment å være et kurs som skal gi dere inspirasjon til å skrive (eventuelt skrive mer). Jeg tror alle, eller iallfall svært mange, sitter på en historie, til og med en god historie, som de lenge har hatt lyst til å få skrevet ned, skriver Jan Kjærstad selv i et brev til potensielle deltakere på kurset som festivalen har trykket i sin helhet under artikkelen.

 - Vi arrangerte også skrivekurs i fjor, samme sted, under festivalen. I fjor var det med forfatter og redaktør Vidar Kvalshaug. Da var det stor rift om de 20 plassene. Det tror jeg det blir i år også så det lønner seg å være raskt ute med å melde seg på – ettersom det er ”førstemann til mølla” som gjelder. Man kan melde seg på via Grimstad Turistkontor. De fører lista for oss. Deres telefonnummer er: 37 25 01 68. Når det er fullt vil de skrive opp en ”venteliste”, forteller festivalsjef Torolf Kroglund.BREV TIL POTENSIELLE DELTAKERE, SLIK AT DE FÅR EN VISS PEILING PÅ HVA SKRIVEKURSET DREIER SEG OM

 

Kjære deltakere,

 Dere skal ikke ha prestasjonsangst. Jeg kommer ikke til å gi dere "øvelser", og så be hver og én om å lese opp hva han eller hun har skrevet. Slapp av. Dette er ment å være et kurs som skal gi dere inspirasjon til å skrive (eventuelt skrive mer). Jeg tror alle, eller iallfall svært mange, sitter på en historie, til og med en god historie, som de lenge har hatt lyst til å få skrevet ned. I beste fall vil opptil flere av dere virkelig skrive denne historien etter de to kveldene våre. (Hvis noen av dere allerede har skrevet en eller flere skjønnlitterære prosatekster, håper jeg dere blir ytterligere stimulert og får en drøss nye ideer.)

 Jeg ønsker at dere skal ta med dere én ting til kurset: En god historie. Eller ideen til en god historie. Den skal ikke skrives ned, dere skal ha den i hodet. (Kanskje er det bare en scene, en situasjon, en konstellasjon, som kan ha i seg muligheter til handling og interessante karakterer.) Bruk litt tid på det. Alt blir mer konkret hvis jeg innimellom kan be dere tenke på deres egen historie, spørre om dere har vurdert om det jeg snakker om, kan brukes for å gjøre historien bedre.

 Jeg kommer til å ta for meg hele verktøykassa, vise dere de ulike virkemidlene vi har til rådighet. Jeg-form eller tredje person? Presens eller preteritum? Hva med synsvinkelskift? Metafor eller ikke metafor? Hvor finner jeg stoff til en historie? Hvordan skaper jeg en interessant hovedperson? Hva gjør jeg med valg av sted? Hvordan lage spenning? Og så videre.

 Jeg kommer til å tegne litt. Og nevne ganske mange skjønnlitterære titler. Så det ville ikke være dumt om dere tok med noe å notere med og på. (Velg yndlingsskriveredskapet, slike ting er viktige.)

 Jeg ser frem til å møte dere. Dette blir knall. Jeg minner om Samuel Becketts trøsterike motto: Try again. Fail again. Fail better.

 De beste hilsener fra Jan