Sprekken du ser verden gjennom

2018

Pan lærte meg at mennesket er uforutsigbart og fullt av motsetninger. Slik Fluenes herre av William Golding lærte meg om menneskets ondskap, slik Kvinner av Marilyn French lærte meg om kjønn og makt, slik Kristin Lavransdatter av Sigrid Undset lærte meg om å være troende og Ibsens Peer Gynt lærte meg om vårt grunnleggende behov for anerkjennelse.

Read More
Uro i det indre og i det ytre

2017

Livet er en kamp. En kamp for å overleve, for å bli sett, elsket og forstått. Bøygen er de andre. Det er de andres blikk som skaper den du er. Man er altså avhengig av de andre. Eksistensen er dermed en slags kamp om det du selv ønsker og det de andre ønsker og tolker som dine ønsker.

Read More
Kultur er politikk

2016

Mange har smykket seg med "ytringsfrihet" den siste tiden. Men hvor fritt er det frie ord her på berget - for det frie ord frontkjempere; foratterne og journalistene? Og, hva betyr kvalitet og kultur i denne sammenhengen?

Read More
Virker litteraturen?

2015

De to siste årene har vi hatt et tema for festivaldagene. I år gjør vi som Lillehammer og andre litteraturfestivaler og dropper ett hovedtema. Vi har heller flere fokusområder. Det tror vi gjør festivalen mer interessant.

Read More