– Veldig gøy. Jeg må si jeg ble litt overrasket, sier Daniel Nicolai Grønn Moen (18), som nettopp har fått beskjed om at han har vunnet 8000 kroner for teksten Gud, Satan og William Shakespeare.

18-åringen fra Grimstad kjente til hovedtrekkene i Henrik Ibsens Terje Vigen fra før, men hadde ikke lest det.

Anna betyr nåde

Da han fikk oppgaven, som gikk ut på å la seg inspirere av Terje Vigen til å skrive noe som handler om de arrene livet gir oss, var det første han gjorde etter å ha lest diktet, å søke på hva navnet Anna betydde. Anna betyr nåde, og det ble hovedtemaet han bygde teksten rundt.

– Jeg brukte en sirkelkomposisjon, med noen virkemidler som gikk igjen, sier Daniel, som forklarer at han har en tendens til å se for seg handlingen som en film. Den indre filmen spiller han igjen for seg selv flere ganger, og så forsøker han å legge til detaljer underveis.

Forfatter Jan Kristoffer Dale, formidlingsansvarlig ved Grimstad bibliotek Hilde Elise Bie og festivalsjef for Ibsen- og Hamsun-dagene Torborg Igland satt i juryen. De sa blant annet dette om teksten:

"Noen vil kanskje tro, bare i kraft av det formmessige, at Ibsens dikt ikke vil resonere med yngre lesere, men i vinnerteksten ser vi at diktet ikke bare har skapt en viss gjenklang i den unge leseren, men også inspirert en tekst som fremstår som både søkende, vilter og klok. Utførelsen er selvsikker og overskuddet er stort. At man bør ha en viss kjennskap til Terje Vigen og dramatikeren referert til i tittelen sees ikke på som en svakhet i denne sammenhengen, men heller en styrke. Siden tittelen og teksten drar paralleller og skaper undring i leseren.  Kortprosateksten «Gud Satan og William Shakespeare» sirkler rundt Ibsens tekst, den referer og kommenterer og zoomer inn og ut på kjente aspekter ved diktet og løfter Terje Vigen frem på en uventet, stilistisk gjennomført og moderne måte. De tidløse temaene som stadig gjør at Ibsen leses og settes opp verden over er til stede i vinnerteksten: savnet, sorgen, hevnen. Den episke gjenklangen fra Ibsens tekst høres som et ekko gjennom teksten og vi i juryen vil gratulere Daniel Nicolai Grønn Moen, 18 år, fra Grimstad, som vinner av Ibsen og- Hamsuns-dagene sin skrivekonkurranse og takke for et morsomt, treffende og ikke minst litterært bidrag.

HEDERLIG OMTALE i skrivekonkurransen Terje Vigen ARR, og vinner av to festivalpass til Ibsen- og Hamsun-dagene 7.-10. august var Sissel Hauge, 20 år, fra Vormedal, sør for Haugesund, for kortteksten Øyhopping og Maria Liabø, 17 år, fra Osterøy, utenfor Bergen, for kortteksten Turist i klaustrofobisk jungel.

Om den første teksten sa juryen blant annet at den er lavmælt og stilsikker, samtidig som forfatteren med enkle grep lykkes i å komme nær hovedpersonen og hennes farmor.

Om Liabøs tekst heter det at hun med originale observasjoner og vendinger og den måten hun behandler et alvorlig tema på støtter opp om det som stor litteratur som «Terje Vigen handler om; livet og døden, sorgen og kjærligheten, og valgene som styrer dette.


Skilte seg ut

– Det kom inn 50 bidrag, fra ungdom mellom 16 og 20 fra hele landet, og juryen hadde en stor jobb med å vurdere dikt og noveller. Daniels tekst skilte seg ut, ikke minst ved at den ga en dimensjon tilbake til Ibsens dikt, sier festivalsjef Torborg Igland, som ble overrasket da hun oppdaget at vinneren var lokal.

– Jeg synes det er et veldig bra dikt. Vi er ikke så vant til fattigdom i dag, ikke i vår del av verden. Jeg ble fanget av måten Ibsen skriver på, man dykker inn i en annen tid og år se hva som finnes der, sier Daniel, som faktisk har vunnet en skrivekonkurranse tidligere også, også den i Grimstad, Barnebokfestivalens krimkonkurranse for seks år siden.

Premien er gitt av Rederiet Bergshav AS og kulturdelingsnettverket trafo.no, sammen med Ibsen- og Hamsun-dagene, og deles ut på Kvaløya, før årets Terje Vigen-opplesning lørdag 10. august - den 30. i rekken av opplesninger i forbindelse med Ibsen- og Hamsun-dagene (tidligere Ibseniana).Få beskjed når noe skjer

Hold deg oppdatert om våre arrangementer.
Du får beskjed rett i postkassen om arrangement.

Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.
Til forsiden