foto: Anders Lien

foto: Anders Lien

Hedda Gabler. Fra Teheran til Grimstad

Selve åpningsforestillingen på festivalen i august blir Juni Dahrs kritikerroste Hedda Gabler-forestilling! 

Juni Dahr er en av våre fremste sceneformidlere og skuespillere. Og allerede i februar kommer skuespilleren selv til Grimstad for å snakke om Iran og Norge, om likestilling og Ibsen. Og om Hedda Gabler, som hun nylig satte opp i Irans hovedstad, Teheran, der kvinner har langt færre rettigheter enn menn. 

Forestillingen er kalt både briljant og det nærmeste vi kommer en fullkommen Hedda, en karakter som er kalt både frihetssøkende, manipulerende og slem. Hva kan Hedda si oss her på Sørlandet, hvor likestillingsindeksen er spesielt lav i forhold til resten av landet? 

Torsdag 11. februar, kl 19, på Apotekergaarden i Grimstad. Billetter ved inngangen.

  

foto: Jan Espen Thorvildsen

foto: Jan Espen Thorvildsen

Terje Vigen i Fjære kirke!

Dette blir vinterens store høydepunkt, Terje Vigen i selveste Fjære kirke. Skuespiller Gard Eidsvold framfører Terje Vigen med spesialskrevet musikk. 

Sammen med musiker og komponist Terje Johannesen, cellist Kaja Fjeldberg Pedersen og perkusjonist Jon K. Rosslund, har Eidsvold satt sammen en forestilling som gir noe helt nytt til det tradisjonelle, kjente og kjære diktet i kirkerommet.

Da Ibsen- og Hamsun-dagene satte opp denne versjonen i Arendal Trefoldighetskirke under Arendalsuka i fjor fylte vi kirken med 700 sterkt berørte tilskuere. Nå tar vi forestillingen hjem. At det er nettopp Fjære kirke som skal huse denne forestillingen, føles enda mer riktig og viktig. 

Torsdag 18 februar, kl 19, i Fjære kirke. Et begrenset antall billetter selges på Shell-stasjonen i Grimstad. Resten ved dørene. 

foto: Paal Audestad

foto: Paal Audestad

Edvard Hoem i Dikternes naboby

En gang var vi også økonomiske flyktninger. I dag diskuterer vi mye rundt migrasjon og innvandrere til lille, men styrtrike Norge. En gang var vi annerledes stilt og emigrerte i stort antall fra landet på samme måte som dagens flyktningestrøm. Edvard Hoem har skrevet i sine siste bøker om dette.

Hoem snakker om utvandring fra Sørlandet, og knytter dermed en lokal forankring til både bøkene og til dagens migrasjonsutfordring.

Dette arrangeres i samarbeid med Lillesand Kirkeakademi.

Onsdag 16. mars på Hotell Norge i Lillesand. Klokkeslettet er ikke bestemt. Billetter ved inngangen.

 

foto: privat

foto: privat

Ibsenske idealer i det flerkulturelle Norge?

Kom og hør Walid Al-Kubaisi om ibsenske idealer i det flerkulturelle Norge anno 2016. Hva kan de gamle storhetene – Wergeland, Bjørnson, Undset, Ibsen og andre – bidra med i dag, både for oss moderne nordmenn og for nye nordmenn fra andre kulturer? Sier de noe viktig om norsk identitet og kultur, kontra for eksempel det muslimske – om vi kan snakke generelt om disse størrelsene?

Er det avgjørende nettopp nå, når migrasjon utfordrer samfunnnet vårt, å hente fram gamle tanker om verdier verdt å hegne om? Kan man være åpen for at kultur er noe som stadig forandrer seg – og samtidig erkjenne at noen verdier og innsikter er verdt å ta vare på, eller kanskje enda sterkere: verdt å kjempe for.

Walid Al-Kubaisi er en sjelden og sterk stemme. Han er en uredd sekulær og intellektuell muslim, som gjerne finner perspektiv mellom to polariserte standpunkt i norsk offentlighet når disse spørsmålene blir debattert. Al-Kubaisi har bodd ti år i Arendal. Han har skrevet flere bøker og er en aktiv samfunnsdebattant.

Torsdag 28. april, kl 19, på Apotekergaarden i Grimstad. Billetter ved inngangen.

 

foto: Baard Henriksen

foto: Baard Henriksen

Brageprisvinneren om boka, havet og kystsamfunnet

Morten Strøksnes siste bok Havboka ble tildelt Brageprisen og er hyllet av kritikere over det ganske land. Boken er solgt til en rekke land i Europa og verden, blant annet USA og Kina. I Grimstad samtaler han med festivalsjef og sakprosaforfatter Torolf E. Kroglund.

Havboka er en spektakulær sakprosabok som tangerer romansjangeren. Boka handler om noe som i stor grad er viktig for oss her ved kysten; nemlig Havet. Fortalt gjennom en spennende rammefortelling hvor forfatter Strøksnes og hans kunstnervenn Hugo reiser ut i en liten gummibåt for å forsøke å fiske dypvannshaien Håkjerring i Lofoten. Dette er ganske enkelt glitrende god litteratur.

Og Morten Strøksnes har et blikk på oss, vi som lever i våre små og mellomstore kystsamfunn. Han har blant annet avdekket korrupsjonslignende tilstander i tidligere konservative Bodø. Han har laget kritisk journalistikk om oppdrettsnæringen og generelt tatt ansvar der andre journalister har skygget banen. 

Lørdag 21. Mai, kl 18, på Apotekergaarden i Grimstad. Billetter ved inngangen.