En dypere forståelse av krigen

Den danske forfatteren og krigskorrespondenten Carsten Jensen (Vi, de druknede, 2006) gir høsten 2014 ut en samtidsroman, denne gangen med krigens Afghanistan som bakteppe. Jensen er en av Nordens mest bereiste og erfarne reportere med krigsherjede områder som sitt spesiale.

Under Ibsen- og Hamsundagene i august møter han sin norske kollega, journalist og forfatter Åsne Seierstad, til samtale om Jensens kommende roman og erfaringer og refleksjoner de har gjort seg gjennom sitt mangfoldige arbeid, Seierstad sist i boken En av oss, utkommet 2013, om hendelsene i Oslo og på Utøya 22. juli 2011.

Carsten Jensen var krigskorrespondent i danske Politiken før han ble forfatter. Han har i en årrekke skrevet om og fra Afghanistan. Han er også en hyppig samfunnsdebattant i mediene. Seierstads karriere fra de samme arenaene tør være kjent for nordmenn flest.

Årets Ibsen- og Hamsun-dager arrangeres i år i Grimstad sentrum 14.-17. august. Det formelle startskuddet for festivalen går derimot allerede helgen før, lørdag 9. august, da en norsk, profilert skuespiller leser Ibsen-eposet Terje Vigen i naturskjønne omgivelser på Kvaløya utenfor byen, i bukta der sagnet sier at Vigen skal ha gått i land.

Årets program blir tettpakket og tidvis stjernespekket, vi kan love møter med en rekke toneangivende og viktige forfattere, samt spennende og engasjerende scenekunst på høyt nivå.

Følg med på Facebook-sidene til festivalen og på www.sørlandetslitteraturfestival.no for flere slipp fra årets program.

Internasjonalt publikum

Med de to store reiseberetningene, Jeg har sett verden begynne og Jeg har hørt et stjerneskudd, nådde Carsten Jensen et stort og bredt publikum i Danmark og Norge, men også internasjonalt. Essaysamlingen fra 2001, Opprør mot tyngdeloven, ble til som ukentlige refleksjoner i avisen Politiken før og etter den 11. september.

I Det glemte folk leverer Carsten Jensen en nyskrevet reiseskildring fra et gammelt og vedvarende konfliktomrøde som har fått utfolde seg i skyggen av medienes søkelys.

Krigskrønike fra 2004 er nok en samling essay, denne gangen om krigen i Irak, om fremmedhat og terrorisme.

I 2006 kom han med sin stort anlagte roman fra hjembyen Marstal, Vi, de druknede er en overdådig og gripende beretning om et sjømannssamfunn gjennom flere generasjoner.

I 2007 ble hans reiseskildringer samlet i ett bind i boken Jorden rundt, på høsten samme år kom romanen Siste reise. Den omhandler kunstmaleren Carl Rasmussen som i 1893 drar til Grønland for å portrettere eskimoene. Siste reise er historien om en kunstners kamp for å finne røttene til sin skaperkraft, men også om den tvil som kan undergrave alt.

Åsne Seierstad (f. 1970) er cand.mag fra Universitetet i Oslo med fagene russisk, spansk og idéhistorie. Som krigskorrespondent dekket hun konflikten i Irak (2003) og Afghanistan (2001) for skandinavisk presse og media.

Fra 1998 til 2000 jobbet hun i NRK Dagsrevyen, og dekket blant annet krigen i Kosovo i 1999. Hun var korrespondent for Arbeiderbladet i Kina 1997, og i Russland fra 1993 til 1996.

Seierstad har tidligere utgitt bøkene Med ryggen mot verden (2000), Bokhandleren i Kabul(2002), Hundre og én dag (2003) og Med ryggen mot verden - fremdeles (2004). Hun har mottatt en rekke nasjonale og internasjonale priser for sitt journalistiske virke og for sine bokutgivelser.

Forrige
Forrige

Tvil, tro og litteraturens kraft

Neste
Neste

Nordisk forfatterseminar: Litteraturens virkning